Kawior z Jesiotra

Kawior ze sterleta

Kawior ze sterleta to odmiana pozyskiwana z jesiotra sterleta (Acipenser ruthenus), który pochodzi z rzek wpadających do Morza Kaspijskiego, Morza Czarnego, Morza Bałtyckiego, Morza Barentsa i Morza Azowskiego. Jest to jeden z najmniejszych jesiotrów i dojrzewa szybciej niż inne odmiany jesiotra, co czyni go szczególnie przydatnym do hodowli.

Na liście IUCN jesiotr gwiaździsty jest wymieniony jako zagrożony, a ryba ta jest obecnie w większości hodowana w gospodarstwach. Ikra sterleta ma małe i delikatne jaja, które mają kolor od jasnego do ciemnoszarego. Smak jest łagodny, subtelnie słodki i maślany. Kawior ten najlepiej komponuje się z grzankami posmarowanymi masłem, blinami, ziemniakami lub jajkami.

Do lat 90. liczba jesiotrów znacznie się zmniejszyła, głównie z powodu przełowienia i zanieczyszczenia. Obecnie kilka krajów zakazuje sprzedaży dzikiego kawioru z różnych powodów środowiskowych i politycznych. W tym samym czasie farmy wodne stały się przyszłością handlu kawiorem.

Zrównoważone i etyczne gospodarstwa są teraz najbardziej wiarygodnymi miejscami do zakupu kawioru. Ich kawior jest bardziej spójny, ponieważ jesiotry są karmione kontrolowaną dietą. Wpłynęło to również na cenę, a kawior stał się bardziej dostępny. Handel kawiorem nie zależy teraz od lokalizacji, a nacisk został przeniesiony na rodzaj jesiotra – który zawsze powinien być wyraźnie oznaczony – oraz etyczne i zrównoważone metody zbioru.

Gdzie kupić kawior ze Streleta?

Szukaj w sklepach luksusowych Np: na stronie https://luxfood.pl/

  • Kawior z jesiotra Baerii bez żadnych chemicznych składników. Posiada ciemne perły i wyrazisty korzenny aromat.
  • Lub kawior – skrzyżowanie jesiotra Amur x Kaluga Jest produkowany w jednym z najnowocześniejszych na świecie obiektów hodowli jesiotra w Chinach. Gospodarstwo ma jezioro o głębokości do 45 metrów o najlepszej jakości wody. To i przetwarzanie zgodnie ze starożytną perską tradycją przez irańskiego mistrza kawioru, gwarantuje wysoką jakość produktu.

1 thought on “Kawior ze sterleta”

  1. Pingback: Jaki jest najmniejszy staw, w którym mogę hodować jesiotra? - Ekologiczne ryby

Leave a Comment